Znanstveni kafić
Plazmom po gorivu u kavani Lvxor u utorak 18.01. PDF Ispis E-mail
Srijeda, 12 Siječanj 2011

Alumni udruga bivših studenata FESB-a organizira 17. znanstveni kafić u kavani Lvxor u utorak 18.01. u 18:00h

 

Plazmom po gorivu

 

dr.sc. Zlatko Jankoski, Sveučilišni studijski centar za stručne studije

 

Čuli ste za plazma televizor, ali što je to plazma zapravo? Ovo je prilika da saznate što se krije iza te riječi.

Predavanje daje osnove o prirodnim i umjetno generiranim plazmama, te o upotrebi plazme u raznim tehnološkim procesima. Bit će predstavljen i način rada generatora plazme. Posebni naglasak je dan na tehnologiju izgaranja goriva uz pomoć plazme, odnosno, na mogućnosti tretiranja otpada plazmom. Grad razmatra razna rješenja za odlagalište na Karepovcu. Jesmo li razmotrili sva moguća rješenja? Je li plazma rješenje? Jesmo li pronašli spas, rješili se otpada, a dobili – gorivo budućnosti?

 

Odgovore na ova i druga zanimljiva pitanja o plazma tehnologiji saznajte u znanstvenom kafiću u organizaciji Alumni FESB-a u kavani Lvxor u utorak 18.01. u 18:00h.

 

 

 
Može li se i nama dogoditi tsunami? PDF Ispis E-mail
Ponedjeljak, 08 Studeni 2010

Udruga bivših studenata FESB-a u četvrtak, 11. studenog, u 18:00h, u kavani Lvxor, organizira 16. po redu znanstveni kafić pod naslovom:

 

"Može li se i nama dogoditi tsunami?"

 

Predavanje će održati Jadranka Šepić, dipl. ing. fizike (geofizike), znanstvena novakinja sa Instituta za oceanografiju i ribarstvo, dobitnica državne nagrade za znanost za mlade znanstvenike za 2009. godinu, (što je bila jedina godišnja nagrada za znanost koja je došla u Split).

 

Tiha ljetna noć u uvali na jadranskom otoku. Vela Luka na Korčuli, 1978. U kući, tik uz obalu mora, jedna obitelj mirno spava. Iznenada oca nešto budi. Otvara oči. Zapanjen je. Njegov krevet pliva! Njegova je soba poplavljena, otac iskače iz kreveta, utrčava u sobu svojih kćeri, djevojčicama se more penje do grla. Otac grabi kćeri i svi skaču kroz prozor na Rivu. Ali tu je još gore; zahvaća ih nadolazeća bujica podivljalog mora i baca na krov garaže. Prestrašeni, gledaju poplavljenu Vela Luku i nadaju se da će se more prestati dizati. Srećom, more napokon usporava, staje... A zatim se strelovito povlači natrag u korito luke, otkuda je i došlo. Ali, opet nevolje! More ne zastaje tamo gdje bi trebalo, nego se povlači i dalje. Morsko dno u luci ostaje suho. Brodovi ostaju nasukani , prevaljeni na bokove, tužni. A zatim se more ponovo vraća...

 

Što se to dogodilo u Veloj Luci? Je li to bio tsunami? Ako da, kakav? Što ga je uzrokovalo? Potres ili nešto drugo? Može li se ponovo dogoditi? Možda u nekoj drugoj mirnoj jadranskoj luci? Spavate li vi mirno dok vam more sprema iznenađenje?

 

Pridružite nam se u četvrtak, 11. studenog, u 18:00h, u kavani Lvxor, u još jednom znanstvenom kafiću i saznajte odgovore na ova i druga zanimljiva pitanja o jadranskom (meteo)tsunamiju.

 
Što naše oči ne vide, a ruke osjećaju? PDF Ispis E-mail
Nedjelja, 17 Listopad 2010

Udruga nastavlja s organizacijom znanstvenih kafića i u ovoj sezoni. 

 

U kavani Lvxor, u četvrtak, 21. listopada u 18:00h predavanje će održati dr. sc. Lovre Krstulović-Opara, redoviti profesor na FESB-u u Splitu, ovlašteni termografista, član Hrvatske udruge za infracrvenu termografiju, te ovlašteni energetski certifikator. Tema o kojoj možete s njim razgovarati je:

 

"Što naše oči ne vide, a ruke osjećaju?" 

 

Želite znati kako radi infracrvena kamera, što je to infracrvena termografija i infracrveni spektar? Je li vaša zgrada energetski certificirana i što to znači? Dođite pogledati kako izgledate snimljeni infracrvenom kamerom, poslušajte pregled područja primjene infracrvene termografije, njenu ulogu u graditeljstvu te sve aktualnijem energetskom pregledu i certificiranju zgrada.

Dođite u četvrtak u kavanu Lvxor, poslušajte dr.Lovru Krstičevića-Oparu i potražite odgovore na ova i druga pitanja.

 
Kako je nastala i kako će nestati Zemlja? PDF Ispis E-mail
Srijeda, 26 Svibanj 2010

Udruga završava vrlo uspješnu sezonu znanstvenih kafića dovodeći u goste jednog od najintirgantnijih mladih znanstvenika u ovom trenutku.

Dr.sc. Dejan Vinković sa splitskog Prirodoslovno matematičkog fakulteta je uzburkao mnoge vode svojim aktivnostima u posljednje vrijeme, a u kavani Lvxor će u utorak 01. lipnja. u 18:30h predstaviti zanimljivu temu za razmišljanje

 

"Kako je nastala i kako će nestati Zemlja?".

 

U posljednjem znanstvenom kafiću sezone govorit ćemo o nekim od ovih pitanja
- Znate li kad je nastala Zemlja i kako?

- Je li Zemlja dio Sunca?
- Kako znanstvenici znaju kad je nastala i kad će nestati?

- Kako će nestati?

 

Dođite u utorak u kavanu Lvxor, poslušajte Dejana Vinkovića i potražite odgovore na ova i druga pitanja.

 

 

 

 

 

 

 
Završen Festival znanosti 2010 PDF Ispis E-mail
Utorak, 27 Travanj 2010

Festival znanosti u Splitu, i ostalim gradovima u Hrvatskoj, završen je u subotu 24.04.2010. Ove godine u Splitu se u šest dana održalo oko 90 različitih događanja u kojima su znanstvenici predstavljali svoj rad i približavali ga građanima. Od predavanja na fakultetima i školama do štandova s pokusima na Rivi, tribina i izložbi u prostorima u centru grada.

 

U sklopu ovogodišnjeg Festivala znanosti, svaki dan su se održavali i znanstveni kafići, oblik populariziranja znanosti koji je već skoro godinu dana prisutan i prepoznat u Splitu.

Od prošlog proljeća, u organizaciji alumni udruge FESB-a, kavana Lvxor je bila nekoliko puta domaćin znanstvenicima koji su posjetiteljima govorili o najnovijim idejama u znanosti na popularan način, jednostavnim jezikom bliskim najširem krugu ljudi. Posjetitelji u opuštenoj atmosferi, uz popodnevnu kavu ili sok, poslušaju kratko predavanje na određenu temu, a potom slijedi otvorena diskusija u kojoj publika ima priliku postaviti pitanja i razmjeniti svoja razmišljanja sa znanstvenicima. Cilj cijele ideje je popularizacija znanosti među širom publikom, uklanjanje stereotipa o znanstvenicima i motiviranje mladih za bavljenje znanošću.

 

Tijekom Festivala znanstveni kafići su se održavali u kavanama Lvxor i Semafor, a gosti su mogli poslušati i komentirati sa znanstvenicima najrazličitije teme, od istraživanja mora do samih početaka svemira. Tako su Leon Grubišić i Tanja Šegvić s Instituta za oceanografiju i ribarstvo potaknuli diskusiju o tome kamo ide hrvatska marikultura. Nataša Stipanelov-Vrandečić s Kemijsko-tehnološkog fakulteta je govoritla o tome gdje je mjesto plastici u suvremenom društvu i možemo li zamisliti život bez nje. Ivica Vilibić s Instituta za oceanografiju i ribarstvo je govorio o tome zašto su ove zime bile najveće dosad zabilježene razine mora. Damir Lelas s FESB-a je predstavio istraživanja kvantnog svemira, odnosno pokus koji je upravo u tijeku na velikom sudaraču hadrona na CERN-u. Delko Barišić s Instituta Ruđer Bošković govorio je o globalnom zatopljenju i faktorima koji će doprinijeti tome da ćemo u budućnosti najvjerojatnije loviti lignje na Pjaci. Na kraju, Ivica Puljak s FESB-a zainteresiranima je u posljednjem znanstvenom kafiću Festivala znanosti, u predavanju „Što još ne znamo?“ naveo najzanimljivija pitanja na koja znanost još uvijek nema odgovor.

 

Kao i do sada, i znanstveni kafići u sklopu Festivala znanosti su bili dobro posjećeni. Oko 200-tinjak ljudi je poslušalo predavanja, sudjelovalo u diskusijama i postavljalo pitanja znanstvenicima. Ovo pokazuje da je splitska publika zainteresirana za ovaj oblik predstavljanja znanstvenih tema te opravdava inicijativu da se znanost približi ljudima i iz laboratorija i instituta uđe u svakodnevne prostore i progovori „običnim“ jezikom.

 
Znanstveni kafići tijekom Festivala znanosti u travnju 2010 PDF Ispis E-mail
Petak, 12 Oľujak 2010

 

 

 DatumMjesto Predavanje 
 19.04.2010 18:00hKavana Semafor Leon Grubišić, Tanja Šegvić: Kamo ide hrvatska marikultura?
 20.04.2010 19:00hKavana Lvxor Nataša Stipanelov-Vrandečić, Tonka Kovačić: Plastika u suvremenom društvu
 21.04.2010 18:00hKavana Lvxor Ivica Vilibić: I more je slavilo novu godinu: Nezapamćena poplava ili ...
 22.04.2010 18:00hKavana Lvxor Daniel Denegri, Damir Lelas: Istražujući kvantni svemir: Veliki sudarač hadrona na CERN-u
 23.04.2010 18:00hKavana Semafor Delko Barišić: Globalno zatopljenje: Hoćemo li lignje loviti na Pjaci?

 24.04.2010

18:00h

Kavana Semafor Ivica Puljak: Što još ne znamo?
   

 

Kratak sadržaj predavanja pogledajte ovdje, a cijeli program Festivala ovdje.

 
Znanost i medicina u kavani Lvxor PDF Ispis E-mail
Srijeda, 24 Veljača 2010

Dr.sc. Bojan Žagrović u kavani Lvxor, u znanstvenom kafiću, predstavio je publici temu:

"Znanost i bolesti - kako bazična znanstvena istraživanja mijenjaju medicinu?"

 

U uvodnom predavanju smo saznali o znanstvenom pristupu u istraživanju procesa na molekularnoj razini koji nam pomažu da saznamo kako funkcionira naš organizam. Da bi mogli pobijediti bolesti, moramo prvo naučiti kako radi zdrav organizam, što dovodi do grešaka u našim molekulama i stanicama koje rezultiraju bolestima, kako rade bakterije i drugi uzročnici bolesti, gdje su im slabe točke i kako ih iskoristiti.

Bazična znanstvena istraživanja, molekularna biologija, genetika i druge grane fundamentalne znanosti pomažu nam razumijeti bolesti i pronaći načine kako ih pobjediti. Predavač je pokazao kako to znanstvenici znaju što znaju. Postavljaju se teorije koje se zatim moraju eksperimentalno u laboratorijima i dokazati. Kako izgledaju eksperimentalna istraživanja, na koji način se otkrivaju elementarni procesi i struktura unutar naših stanica, koliko vremena znanstvenici troše na takva istraživanja. Vidjeli smo kako znanstvenici nekad i cijeli svoj radni vijek i karijeru usmjere na istraživanje jedne pretpostavke, jednog procesa u velikoj slagalici našeg organizma. Saznali smo na koji način nastaju lijekovi i što su to zapravo antibiotici. Svakog dana sve smo bliže razumijevanju uzročnika tumora, srčanih i drugih teških bolesti.

 

I ovo predavanje je privuklo brojnu publiku u popularnu kavanu na Peristilu. Ljude je zanimalo otkrivaju li znanstvenici stvari slučajno ili postoje pravila pri istraživanjima, teži li se i u biologiji ujedinjavanju teorija, kakve su to matične stanice i kako iz njih nastaju druge stanice, koliki je vijek trajanja stanica u našem organizmu i kako bolesti prežive dulje od naših stanica. Čuli smo komentare i o homeopatiji i ima li dokaza o njenoj učinkovitosti te što alternativni pristup liječenju čini alternativnim, može li on zamijeniti klasične metode liječenja, što je to personalizirana terapija. Kako je bilo pogledajte na slikama ovdje.

 

Dr.sc. Bojan Žagrović se aktivno bavi znanstvenim istraživanjima iz biofizike i od 2007. vodi Laboratorij za računarsku biofiziku na Mediteranskom institutu za istraživanje života, MedILS, u Splitu, te radi kao docent na PMF Split.

 

 

 
Znanstveni kafić o znanosti u medicini PDF Ispis E-mail
Srijeda, 17 Veljača 2010

Još jedan znanstveni kafić u organizaciji Alumni FESB-a u veljači ove godine donosi vam temu:

 

"Znanost i bolesti - kako bazična znanstvena istraživanja mijenjaju medicinu?"

 

O ovoj temi u kavani Lvxor u utorak 23. veljače u 18:00h će pričati dr.sc. Bojan Žagrović koji se aktivno bavi znanstvenim istraživanjima iz biofizike i od 2007. vodi Laboratorij za računarsku biofiziku na Mediteranskom institutu za istraživanje života, MedILS, u Splitu, te radi kao docent na PMF Split.

 

Jeste li se ikada zapitali kako nastaju lijekovi? Kako radi  naš organizam? Što su to zapravo bolesti na molekularnoj razini? Imamo li šanse u borbi protiv tumora? Možemo li kontrolirati psihijatrijske poremećaje?

 

Više nego ikada, moderna znanost mijenja svijet u kojem živimo, a jedno od područja u kome je ovo najočitije je medicina.  Molekularna biologija, genetika i druge grane fundamentalne znanosti sve više utječu na naše razumijevanje bolesti i načine na koje im pristupamo.  Naš rat protiv tumora, srčanih bolesti ili psihijatrijskih poremećaja, sve se više, uz bolnice, vodi u znanstvenim laboratorijima, ispod mikroskopa ili u epruvetama.  U ovom popularno-znanstvenom predavanju, Bojan Žagrović predstavit će osnove znanstvenog pristupa bolestima i njihovom liječenju, i pokušati približiti što to bazični znanstvenici rade kad istražuju bolesti. 

 

 Plakat

 
Prepun Lvxor u raspravi o nanotehnologiji PDF Ispis E-mail
Petak, 05 Veljača 2010

Jučer se u kavani Lvxor okupio velik broj zainteresiranih za temu

"Nanotehnologija, kako će promijeniti vaš život?".

 

Alumni Udruga bivših studenata Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje organizirala je još jedan znanstveni kafić na kojem je dr.sc. Tihomir Betti predstavio ovu zanimljivu temu brojnoj publici.

 

Dr.sc. Betti je nedavno obranio prvi doktorat iz područja nanotehnologije na FESB-u. Njegova disertacija je plod suradnje FESB-a i nekoliko vodećih instituta kao što su Institut Ruđer Bošković (Zagreb), Institut  Walter Schottky  (Munchen, Njemačka) i sinkrotron  Elettra  (Trst, Italija).

 

U prepunom Lvxoru se jučer govorilo o tome što je to zapravo nanometar, koliko atoma stane na vršak igle, čime se bavi nanotehnologija i koji je njen utjecaj na vaš današnji život, kako će život izgledati u budućnosti zahvaljujući nanotehnologiji, gdje je i gdje će biti nano u računalima, medicini, proizvodnji energije. Govorilo se o praktičnim primjenama već danas u svakodnevnom životu, produljenju trajanja baterija, unaprijeđenjima u auto-industriji, tekstilnoj industriji, korištenju u kozmetici, a prije svega u medicini, na primjer liječenju raka i sličnih teških bolesti.

 

Publiku je zanimalo može li se ova industrija razviti u Hrvatskoj, jesu li proizvodi na bazi nanotehnologije već dostupni u prodaji, kakve su opasnosti i je li se već razmišljalo o skladištenju otpada iz ove industrije, hoćemo li u budućnosti svi živjeti u virtualnom svijetu i koliko je bliska i opasna ta budućnost.

Podatak da se sinoć u Lvxora tražila stolica više govori o tome da je splitska publika zainteresirana za ovakav tip predavanja, diskusije i otvorenih razgovora o znanstvenim temama i njihovom uticaju na naš život. Slike iz Lvxora pogledajte ovdje .

 

Alumni Udruga FESB-a priprema ovaj mjesec još jedan znanstveni kafić, na temu “Znanost i bolesti – kako bazična znanstvena istraživanja mijenjaju medicinu”? o kojoj će 23.02. u Lvxora govoriti dr.sc. Bojan Žagrović iz MEDILS-a.

 

 

 
Nanotehnologija u kafiću, kako će promijeniti vaš život? PDF Ispis E-mail
Četvrtak, 28 Siječanj 2010

Evo nas ponovo u kavani Lvxor gdje vam predstavljamo novu temu u još jednom znanstvenom kafiću.

 

Sljedeći tjedan, u četvrtak 04.02. u 18:00h u kavani Lvxor u Splitu, pozivamo vas na razgovor o temi:


"Nanotehnologija, kako će promijeniti vaš život?".


Uvod u temu će dati dr.sc. Tihomir Betti koji je nedavno obranio prvi doktorat iz područja nanotehnologije na FESB-u. Njegova disertacija je plod suradnje FESB-a i nekoliko vodećih instituta kao  to su Institut Ruđer Bo ković  (Zagreb), Institut  Walter Schottky  (Munchen, Njemačka) i sinkrotron  Elettra  (Trst, Italija).


dr.sc.Betti će u kavani Luxor približiti ovu temu i široj publici te dati primjere kako će nam nanotehnologija u budućnosti poboljšati život.


- Znate  to je milimetar, no znate li  to je nanometar?

- Znate li koliko atoma stane na vršak igle?
- Čime se bavi nanotehnologija i koji je njen utjecaj na va  današnji  život?

- Kako će  ivot izgledati u budućnosti zahvaljujući nanotehnologiji?
- Gdje je i gdje će biti nano u računalima, medicini, proizvodnji energije?
- Mo e li se ova industrija razviti u Hrvatskoj?


Dođite u četvrtak u kavanu Luxor i potražite odgovore na ova pitanja.

 

Nanotehnologija

 
U Luxoru o utjecaju EM zračenja na ljude PDF Ispis E-mail
Utorak, 10 Studeni 2009

Unatoč velikoj kiši i, činilo se, nemogućim uvjetima, u ponedjeljak 09.11. u 18:00h u kavani Lvxor se ipak okupilo dosta znatiželjnika koji su htjeli čuti o:

 

Utjecaju elektromagnetskog zračenja na ljude.
 
Uvod u diskusiju dao je prof.dr.sc.Dragan Poljak, redoviti profesor na FESB-u, gostujući profesor na Wessex Institute of Technology (WIT), Southampton, Velika Britanija.

 

U najavi teme je rečeno:
S jedne strane elektromagnetska polja u ljudskom okolišu postala su integralni dio suvremenog društva, ali s druge strane raste zabrinutost vezana za potencijalne štetne efekte ovih polja po zdravlje ljudi. U posljednjih petnaestak godina sve veća zabrinutost javnosti uglavnom se povezuje za moguće štetne posljedice izloženosti zračenju radio-baznih stanica i mobilnih telefona. Koliko Vi dnevno pričate na mobitel? Bojite li se zračenja? Znate li dovoljno o tome? Živite li blizu dalekovoda, trafo-stanice?

Upravo su ta pitanja i bila postavljana predavaču koji je na njih uspješno odgovarao, čak dogovarao konkretne posjete ljudima s namjerom da se u njihovoj okolini izmjeri utjecaj EM zračenja. Kako je bilo tu večer možete pogledati na slikama ovdje.

 

Ako i vas zanimaju ova pitanja ili neka druga pitanja iz područja znanosti, slobodno nam uputite prijedlog za organizacijom znanstvenog kafića na adresu Ova email adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili Javascript te ćemo pokušati na njega odgovoriti. 

 

 
«« Početak « Prethodna 1 2 3 Sljedeća » Kraj »»

Stranice 16 - 30 od 33


Izdvojeno

Znaju li vaši kolege za Udrugu? Možete li locirati kolege iz svoje generacije, gdje su, što rade?

Traži


SSLTimeout.