Osvrt na znanstveni kafić o plazma tehnologiji PDF Ispis E-mail
Četvrtak, 20 Siječanj 2011
Prošli utorak, u organizaciji Alumni udruge bivših studenata FESB-a, održan je 17. po redu znanstveni kafić u kavani Lvxor. Dr.sc. Zlatko Jankoski, sa Sveučilišnog studijskog centra za stručne studije, održao je predavanje na temu "Plazmom po gorivu". 

Pred prepunim Lvxorom, dr.sc.Jankoski je govorio o tome što je to plazma, kakve su prirodne i umjetno generirane plazme te koja im je sve primjena. U svakodnevnom životu susrećemo se s plazma televizorima, a ljubitelji znanstvene fantastike i serijala "Zvjezdane staze" sjetit će se takozvanog warp pogona koji je koristio plazmu. Na predavanju smo saznali da je plazma zapravo četvrto agregatno stanje i nalazi se svuda oko nas u svemiru. Pogledali smo na filmu kako izgleda generator plazme i kako ga se može koristiti za izgaranje goriva odnosno u tehnološkom procesu tretiranja otpada plazmom. Vidjeli smo kako bi izgledao proces izgaranja otpada, kolike su dobiti energije, a što su nusproizvodi i kako ih se može iskoristiti. Posjetitelji su pokazali izuzetno zanimanje za dio predavanja koji je govorio upravo o zbrinjavanju otpada. Ovo je relativno nova tehnologija, a prve tvornice koje je koriste za tretiranje otpada otvorene su u posljednjih desetak godina u Japanu, Kanadi i SAD-u. Pitanja iz publike dr.sc. Jankoskom su se odnosila na mogućnost primjene ove tehnologije kod nas, kako je kod nas reguliran ekološki bonus odnosno stimulacija korištenja ovakve tehnologije, jesu li nusproizvodi procesa radioaktivni, kakva je ekonomska računica i isplatljivost procesa. 

Znanstveni kafić je i ovog puta opravdao očekivanja i na jedan jednostavan način, jezikom razumljivim i laicima, prikazao zanimljivosti iz znanosti najširoj publici. Udruga bivših studenata FESB-a nastavlja i dalje s približavanjem znanosti svim zainteresiranima, pogotovo mladima, koji ovim putem mogu naučiti o primjeni znanstvenih otkrića u našem svakodnevnom životu te se u konačnici i sami zainteresirati za bavljenje znanošću.
 
« Prethodna   Sljedeća »


Izdvojeno

Znaju li vaši kolege za Udrugu? Možete li locirati kolege iz svoje generacije, gdje su, što rade?

Traži


SSLTimeout.