Znanstveni kafić: Energetski otoci - vizija sadašnjosti PDF Ispis E-mail
Ponedjeljak, 17 Rujan 2012

Dođite na znanstveni kafić u organizaciji Alumni Udruge bivših studenata FESBa i poslušajte zanimljivo predavanje na temu

Energetski otoci - vizija sadašnjosti

dr.sc. Branko Klarin, izv. prof. FESB

Kavana Lvxor, četvrtak, 20. rujna 2012., u 18:00h.

 Što su to energetski otoci?
Kakve su mogućnosti njihove realizacije i korištenja u Hrvatskoj?
Kako i koliko može ovaj oblik obnovljivih izvora energije pomoći u podmirenju naših potreba za energijom?
Kolika su ulaganja potrebna?
Koje industrije i gospodarske grane mogu profitirati od ovakvih otoka?
Je li ovo poticaj za brodogradnju?
Je li ovo samo san ili može postati stvarnost?

Energetski otok zamišljen je kao niz usidrenih plutajućih pučinskih objekata, koji su okruženi valobranima. Objekti bi uglavnom bile uronjive vjetroturbine i plutajuće fotonaponske površine smještene tako da tvore okruženi morski prostor – lagunu. Unutar lagune bilo bi moguće smjestiti uzgajališta, privezišta te ostale sadržaje.  Prednost ovakvog objekta je što se može graditi modularno, u etapama. Nakon početnog ulaganja, otok bi mogao sam financirati izgradnju nastavka svoje gradnje. Zbog smještaja na pučini, mogućnost širenja energetskog otoka gotovo da nije ograničena. Sve komponente otoka, koje su odavno poznate i primjenjuju se u praksi, moguće je graditi domaćim resursima. Nekoliko ovakvih otoka moglo bi podmiriti dobar dio potreba za energijom Hrvatske, ali i šire, omogućio bi nove vezove a samim time i poticaj brodogradnji te omogućio masovniji uzgoj marikultura. Ako se pokrenu ove zamisli, njima bismo mogli ostvariti mnoge ciljeve, od zapošljavanja do razvoja. Ako pak ostanu na papiru, tada su samo vizija koju smo mogli ostvariti još danas.


Znanstveni kafić, kao oblik popularizacije znanosti, prvi put je predstavljen građanima Splita u svibnju 2009-te godine. Od tada do danas je održano 30-tak znanstvenih kafića kroz koje su najširoj publici na jednostavan način predstavljene znanstvene teme od obnovljivih izvora energije, preko istraživanja svemira, znanosti u medicini do utjecaja elektromagnetskog zračenja na ljude i scenarija globalnog zatopljenja. Kavana Lvxor je prepoznala dobru ideju i ugostila znanstvene kafiće te postala prepoznatljivo mjesto okupljanja svih zainteresiranih za znanost i njen utjecaj na svakodnevni život. Tako je kroz Lvxor, u raspravama sa znanstvenicima i na predavanjima, prošlo više stotina ljudi koji su propitivali svijet oko sebe i tražili odgovore na svoja pitanja u direktnom razgovoru sa znanstvenicima. Na taj način ostvaruje se i cilj znanstvenih kafića da približi znanost najširoj publici, predstavi znanstvenike u jednom drugom svjetlu, motivira mlade za bavljenje znanošću i omogući ljudima da uz šalicu kave ili čašu vina čuju o najnovijim idejama u znanosti na popularan način, predstavljeno jednostavnim jezikom bliskim i ne-znanstvenicima.

Dobrodošli u četvrtak na još jedan znanstveni kafić.
 
« Prethodna   Sljedeća »


Izdvojeno

Znaju li vaši kolege za Udrugu? Možete li locirati kolege iz svoje generacije, gdje su, što rade?

Traži


SSLTimeout.