Uspjeh prvog Znanstvenog kafića u Splitu PDF Ispis E-mail
Srijeda, 06 Svibanj 2009

"Trebaju li Dalmaciji (Hrvatskoj) obnovljivi izvori energije?" - to je tema o kojoj su s brojnom publikom u kavani Luxor polemizirali znanstvenici dr.sc. Frano Barbir i dr.sc. Ranko Goić sa splitskog Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje u prvom Znanstvenom kafiću u Splitu, u organizaciji udruge Alumni FESB-a.

 

  

Namjera znanstvenih kafića je predstaviti i približiti zanimljive teme iz znanosti široj publici, potaknuti otvorenu diskusiju i time zainteresirati ljude za znanstvene teme, a mlade potaknuti na bavljenje znanošću.

 

Prvi znanstveni kafić u Splitu je bio izuzetno uspješan, u Luxora se u utorak tražila stolica više, što je pokazalo da i Splićane zanimaju ovakve teme i ovakvi direktni susreti sa znanstvenicima.

Atmosferu pogledajte na slikama u albumu ovdje.

 

Udruga Alumni FESB-a poziva sve zainteresirane za slična događanja da svoje prijedloge tema budućih znanstvenih kafića pošalju putem maila Ova email adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili Javascript .

 
  

 

 

 

 

 

 

Dr.sc. Frano Barbir, redovni profesor na FESB-u, bavi se vodikovim energetskim tehnologijama i nedavno je javnosti prezentirao prvi kaić u Hrvatskoj pogonjen na vodik. Dr.sc. Ranko Goić, docent na zavodu za elektroenergetiku FESB-a, bavi se elektorenergetskim sustavima i mrežama te obnovljivim izvorima energije, vodom, vjetrom, solarom.

 

 

Kao uvod u diskusiju, profesori s FESB-a su prezentirali trenutna saznanja na ovom području, gdje i na koji način možemo iskoristiti energiju iz ovakvih izvora, pregled stanja u svijetu, koje zemlje su lideri u iskorištavanju obnovljivih izvora energije, na koji način to rade, kakvi su planovi i projekcije za budućnost te kakvo je trenutno stanje u Hrvatskoj.

GledateljiInteresantno je bilo poslušati koliko trebate uložiti da bi mogli proizvoditi 1kW struje s ovakvim izvorima, može li se i kako obnovljivim izvorima riješiti energetske potrebe Dalmacije i Hrvatske, postoje li i kakvi su oblici subvencioniranja za korištenje takvih izvora energije, koliko su komplicirani naši propisi i procesi izdavanja dozvola za, na primjer, vjetroenergane. Nevjerojatnim zvuči podatak da u Austriji postoji više solarnih panela nego u Hrvatskoj, a obzirom na broj sunčanih dana, u Hrvatskoj je svaki solarni panel duplo iskoristiviji nego u Austriji. Njemačka i Španjolska su lideri na području iskoristivosti obnovljivih izvora energije odnosno razvoju i zaradi na samoj predmetnoj industriji. Može li Hrvatska nešto naučiti iz njihovih primjera?

 

 

Uvodno predavanje je potaklo vrlo živu diskusiju u kojoj su sudjelovali i predstavnici Županije, HEP-a, Zelenih Hrvatske, studenti i ostali građani Splita. Postavljana su različita pitanja, otvarane nove diskusije i traženi konkretni savjeti: vrše li znanstvenici pritisak na Vladu i državu općenito da usvoji dobre prakse iz svijeta u boljem upravljanju i iskorištavanju obnovljivih izvora, je li budućnost u mini energetskim postrojenjima potpuno neovisnima o mreži, jesu li oni jeftiniji od velikih postrojenja, može li se doći na FESB i postaviti pitanja o preporukama pri ugrađivanju solarnih panela na primjer ili općenito boljem iskorištavanju energije, kako kombinirati sve oblike obnovljivih izvora, iz solarne energije dobiti vodik kojeg skladištiti i dalje iskorištavati prema potrebi, itd. Ranko

 

Interesatna je bila i diskusija na temu kakav se gospodarski rast predviđa zemljama koje budu uglavnom koristile obnovljive izvore energije, je li jednak rastu zemalja s primarno konvencionalnim gorivima i kako država treba razmišljati i planirati u skladu s time, jesmo li dovoljno konkurentni na tržištu ako koristimo obnovljive izvore energije za proizvodnju naših proizvoda. Na kraju je iz publike dan prijedlog za pokretanjem radionica na FESB-u gdje bi se naše ljude obučavalo kako graditi u skladu s preporukama o energetskoj učinkovitosti.

 

 
« Prethodna   Sljedeća »


Izdvojeno

Znaju li vaši kolege za Udrugu? Možete li locirati kolege iz svoje generacije, gdje su, što rade?

Traži


SSLTimeout.