Znanost i medicina u kavani Lvxor PDF Ispis E-mail
Srijeda, 24 Veljača 2010

Dr.sc. Bojan Žagrović u kavani Lvxor, u znanstvenom kafiću, predstavio je publici temu:

"Znanost i bolesti - kako bazična znanstvena istraživanja mijenjaju medicinu?"

 

U uvodnom predavanju smo saznali o znanstvenom pristupu u istraživanju procesa na molekularnoj razini koji nam pomažu da saznamo kako funkcionira naš organizam. Da bi mogli pobijediti bolesti, moramo prvo naučiti kako radi zdrav organizam, što dovodi do grešaka u našim molekulama i stanicama koje rezultiraju bolestima, kako rade bakterije i drugi uzročnici bolesti, gdje su im slabe točke i kako ih iskoristiti.

Bazična znanstvena istraživanja, molekularna biologija, genetika i druge grane fundamentalne znanosti pomažu nam razumijeti bolesti i pronaći načine kako ih pobjediti. Predavač je pokazao kako to znanstvenici znaju što znaju. Postavljaju se teorije koje se zatim moraju eksperimentalno u laboratorijima i dokazati. Kako izgledaju eksperimentalna istraživanja, na koji način se otkrivaju elementarni procesi i struktura unutar naših stanica, koliko vremena znanstvenici troše na takva istraživanja. Vidjeli smo kako znanstvenici nekad i cijeli svoj radni vijek i karijeru usmjere na istraživanje jedne pretpostavke, jednog procesa u velikoj slagalici našeg organizma. Saznali smo na koji način nastaju lijekovi i što su to zapravo antibiotici. Svakog dana sve smo bliže razumijevanju uzročnika tumora, srčanih i drugih teških bolesti.

 

I ovo predavanje je privuklo brojnu publiku u popularnu kavanu na Peristilu. Ljude je zanimalo otkrivaju li znanstvenici stvari slučajno ili postoje pravila pri istraživanjima, teži li se i u biologiji ujedinjavanju teorija, kakve su to matične stanice i kako iz njih nastaju druge stanice, koliki je vijek trajanja stanica u našem organizmu i kako bolesti prežive dulje od naših stanica. Čuli smo komentare i o homeopatiji i ima li dokaza o njenoj učinkovitosti te što alternativni pristup liječenju čini alternativnim, može li on zamijeniti klasične metode liječenja, što je to personalizirana terapija. Kako je bilo pogledajte na slikama ovdje.

 

Dr.sc. Bojan Žagrović se aktivno bavi znanstvenim istraživanjima iz biofizike i od 2007. vodi Laboratorij za računarsku biofiziku na Mediteranskom institutu za istraživanje života, MedILS, u Splitu, te radi kao docent na PMF Split.

 

 

 
« Prethodna   Sljedeća »


Izdvojeno

Znaju li vaši kolege za Udrugu? Možete li locirati kolege iz svoje generacije, gdje su, što rade?

Traži


SSLTimeout.