Može li se i nama dogoditi tsunami? PDF Ispis E-mail
Ponedjeljak, 08 Studeni 2010

Udruga bivših studenata FESB-a u četvrtak, 11. studenog, u 18:00h, u kavani Lvxor, organizira 16. po redu znanstveni kafić pod naslovom:

 

"Može li se i nama dogoditi tsunami?"

 

Predavanje će održati Jadranka Šepić, dipl. ing. fizike (geofizike), znanstvena novakinja sa Instituta za oceanografiju i ribarstvo, dobitnica državne nagrade za znanost za mlade znanstvenike za 2009. godinu, (što je bila jedina godišnja nagrada za znanost koja je došla u Split).

 

Tiha ljetna noć u uvali na jadranskom otoku. Vela Luka na Korčuli, 1978. U kući, tik uz obalu mora, jedna obitelj mirno spava. Iznenada oca nešto budi. Otvara oči. Zapanjen je. Njegov krevet pliva! Njegova je soba poplavljena, otac iskače iz kreveta, utrčava u sobu svojih kćeri, djevojčicama se more penje do grla. Otac grabi kćeri i svi skaču kroz prozor na Rivu. Ali tu je još gore; zahvaća ih nadolazeća bujica podivljalog mora i baca na krov garaže. Prestrašeni, gledaju poplavljenu Vela Luku i nadaju se da će se more prestati dizati. Srećom, more napokon usporava, staje... A zatim se strelovito povlači natrag u korito luke, otkuda je i došlo. Ali, opet nevolje! More ne zastaje tamo gdje bi trebalo, nego se povlači i dalje. Morsko dno u luci ostaje suho. Brodovi ostaju nasukani , prevaljeni na bokove, tužni. A zatim se more ponovo vraća...

 

Što se to dogodilo u Veloj Luci? Je li to bio tsunami? Ako da, kakav? Što ga je uzrokovalo? Potres ili nešto drugo? Može li se ponovo dogoditi? Možda u nekoj drugoj mirnoj jadranskoj luci? Spavate li vi mirno dok vam more sprema iznenađenje?

 

Pridružite nam se u četvrtak, 11. studenog, u 18:00h, u kavani Lvxor, u još jednom znanstvenom kafiću i saznajte odgovore na ova i druga zanimljiva pitanja o jadranskom (meteo)tsunamiju.

 
« Prethodna   Sljedeća »


Izdvojeno

Znaju li vaši kolege za Udrugu? Možete li locirati kolege iz svoje generacije, gdje su, što rade?

Traži


SSLTimeout.