Tužna vijest
Ponedjeljak, 20 Veljača 2012
Dragim kolegama koji su imali sreću poznavati ovog velikog čovjeka, velikog veseljaka i dobričinu tužna srca javljamo vijest - 17. veljače 2012., nakon kratke i teške bolesti, umro je Mosor, Milorad Bibić Mosor, novinar, košarkaš, pisac, dipl.ing.elektrotehnike, član udruge bivših studenata FESB-a, veliki dječak do kraja.  
 

Dana 17.II.2012. preminuo je naš najdraži, najveći, naše čudo od čovika

“Na ovu zemlju sam svratio
da ti namignem malo.
Da za mnom ostane nešto
kao lepršav trag.
I zato: ne budi tužan.
Toliko mi je stalo
da ostanem u tebi
budalast i čudno drag.”

MILORAD BIBIĆ MOSOR

1952. – 2012.

Pogreb će se održati u srijedu 22.II.2012. na gradskom groblju Lovrinac u 15 sati.

 
Izložba starih računala
Srijeda, 15 Veljača 2012

Pripremamo izložbu stare računalne opreme, posebno osobnih računala tipa Commodore, Spectrum, Amiga, Atari i sl., kako bi novim generacijama pokazali kako je informatika izgledala kroz povijest.


C64Cilj nam je do svibnja prikupiti što veći broj računala, po mogućnosti funkcionalnih, koje bi izložili povodom proslave Dana FESB-a u atriju Fakulteta, a zatim bi ta izložba postala stalni postav u novom dijelu zgrade.


Molimo vas ovom prilikom da nam pomognete prikupiti materijal za ovu izložbu, pronađite na svojim tavanima, u svojim šupama, ormarima, ispod kreveta, u garažama, vaša prva računala. Pronađite na vašim radnim mjestima, u starim skladištima, na otpisu, skrivene u ormarima, staru računalnu opremu koju bi bilo vrijedno pokazati današnjoj generaciji.

Pomozite nam sačuvati računalnu povijest.


Prijavite u ovu tablicu što imate, u kakvom je stanju i ostavite svoje kontakt podatke:

https://docs.google.com/spreadsheet/ccc?key=0AkwqUEZlOeoBdFFnZ3lUaTRqQVhucXh5MFZ5TTFCLUE


Molimo vas također da proslijedite ovaj mail, proširite priču i pozovite kolege da pomognu u prikupljanju materijala.

 
Znanstveni kafić: Život Jamesa D. Watsona - osobni prikaz otkrića DNA
Četvrtak, 10 Studeni 2011

Alumni FESB-a organizira još jedan znanstveni kafić u utorak, 15. studenog, u 18:30h, u kavani Lvxor pod naslovom:


Život Jamesa D. Watsona - osobni prikaz otkrića DNA

 

Ovaj put u goste nam dolazi novi zamijenik direktora MEDILS-a, Errol Friedberg, M.D., profesor na University of Texas Southwestern Medical Center u Dallasu, Texas.
  
James Watson, američki biolog, koji je s kolegom Francis Circkom 1953. razjasnio "tajnu života" odnosno strukturu DNA, napisao je roman o tom otkriću pod nazivom "Dvostruka uzvojnica". Ova knjiga je prodana u više od milijun primjeraka i prevedena na 23 jezika. Zašto je njegov kolega, Francis Crick, u početku bio protiv objavljivanja knjige i zbog čega je došlo do neslaganja među kolegama?
 
Errol Friedberg dolazi iz Medical Centra u Texasu (dom 5 nobelovaca), gdje se preselio 1990., nakon 20 godina na Sveučilištu Stanford, kako bi postao voditelj Odjela za patologiju. On je međunarodno priznati autoritet za popravak oštećene DNA. Nakon što je proveo 21 godinu u uredu predsjednika, prof. Friedberg je nedavno odstupio s ove pozicije, zadržavši svoj položaj profesora patologije, i dalje radeći u svom istraživačkom laboratoriju, te razvija svoju "drugu karijeru" kao pisac povijesti znanosti. 
 
Napomena: Predavanje je na engleskom jeziku.

 
Znanstveni kafić: Kako štedjeti energiju u vlastitim kućanstvima?
Ponedjeljak, 17 Listopad 2011
Ovog četvrtka, 20. listopada, u kavani Lvxor, s početkom u 18:30, Udruga bivših studenata, organizira još jedan u nizu znanstvenih kafića pod naslovom:

Kako štedjeti energiju u vlastitim kućanstvima?

U ovom znanstvenom kafiću bit će riječi o potrošnji energije u zgradama u Republici Hrvatskoj. Razjasnit ćemo značaj pojma energetske učinkovitosti u vremenu u kojem živimo, te ćemo govoriti o energetskoj učinkovitosti u zgradarstvu i malim i velikim mjerama štednje energije/energenata na razini kućanstva kojima možemo povećati energetsku učinkovitost na razini zgrade ili stambenog prostora. Razmotrit ćemo kako se sustavno potiče primjena mjera energetske učinkovitosti u našoj državi te dati odgovore na pitanja što je to i koja je svrha energetskog pregleda i certificiranja zgrade.

Predavač je docent, dr. sc. Sandro Nižetić.
 
Izvještaj sa 7. godišnje skupštine Udruge
Ponedjeljak, 17 Listopad 2011
U srijedu, 12. listopada, održana je 7. godišnja skupština Udruge bivših studenata FESB-a na kojoj se okupilo pedesetak članova različitih generacija. Na samom početku, nazočne je kratko pozdravio novoizabrani dekan FESB-a, prof. dr. sc. Srđan Podrug, a njegovim pozdravima pridružili su se i naši dragi prijatelji iz Udruge bivših studenata splitskog Ekonomskog fakulteta. Riječ je zatim preuzeo predsjednik Udruge bivših studenata FESB-a, gosp. Ivan Vrca, koji je okupljene podsjetio na aktivnosti Udruge koje su se odvijale u proteklom razdoblju od posljednje skupštine, ističući naročito niz vrlo uspješnih znanstvenih kafića, posjet HE Lešće te sudjelovanje u proslavi 50. godišnjice postojanja Fakulteta, nakon čega je najavio i neka od planiranih budućih događanja. Prof. dr. sc. Igor Duplančić potom je, u ime Nadzornoga odbora, podnio izvješće o financijskom stanju Udruge. Uslijedilo je nadahnuto predavanje prof. dr. sc. Dragana Poljaka o Ruđeru Boškoviću, jednom od, kako je prof. Poljak istaknuo, najvećih, ali i najzanemarenijih svjetskih znanstvenika. U predavanju, koje je bilo podijeljeno u dva dijela, prof. Poljak se kritički osvrnuo na život i rad Ruđera Boškovića, kao i na utjecaj koji su njegova djela imala na znanstvenike poput Maxwella, Faradaya, Lennarda i dr. Ovo nadasve zanimljivo predavanje označilo je ujedno i kraj službenog dijela skupštine, a druženje je zatim, u ugodnoj i opuštenoj atmosferi, nastavljeno u caffe-baru Index.
 
Ovdje možete pogledati nekoliko fotografija sa održane skupštine.
 
Godišnja skupština Udruge
Petak, 30 Rujan 2011

Na temelju članka 23. Statuta Udruge bivših studenata FESB-a, Predsjedništvo saziva redovitu godišnju skupštinu Udruge, koja će se održati u srijedu, 12. listopada 2011. godine, na FESB-u, dvorana A 102u 18:30, s prijedlogom

 

Dnevnog reda

 

1. Izvješće predsjednika o radu Udruge u proteklom mandatnom razdoblju;

 

2. Izvješće Nadzornog odbora;

 

3. Predavanje:

prof. dr. sc. Dragan Poljak

"Utjecaj djela R. Boškovića na razvoj znanosti"

 

4. Razno.

 

Nakon službenog djela skupštine druženje ćemo nastaviti uz prigodni domjenak u FESB-ovom kafiću. 

 

Ovim putem Vas pozivamo na skupštinu te molimo da poziv proslijedite članovima Udruge, bivšim studentima FESB-a, kojima je isti promakao. 

 
«« Početak « Prethodna 1 2 3 4 5 6 Sljedeća » Kraj »»

Stranice 19 - 27 od 51


Izdvojeno

Znaju li vaši kolege za Udrugu? Možete li locirati kolege iz svoje generacije, gdje su, što rade?

Traži


SSLTimeout.