Znanstveni kafic Suvremeni trendovi u brodogradnji aluminijem
Četvrtak, 10 Oľujak 2011
Dođite na 19-ti po redu znanstveni kafić u organizaciji Alumni udruge bivših studenata FESB-a i poslušajte zanimljivo predavanje u ova turbulentna vremena za domaću brodogradnju. Je li ovo prilika za spas?

mr.sc.Miro Bugarin, 
direktor firme Monera i suradnik na FESB-u

"Suvremeni trendovi u brodogradnji aluminijem"

Zašto ne brodovi od aluminija? 
Može li Hrvatska graditi super brodove od aluminija?
Što nam nude naši „aluminijaši“ ?
Možemo li pokrenuti i brodogradnju „ponovnim“razvojem aluminijske industrije?
Možemo li unaprijediti turizam razvojem aluminijske brodogradnje?

Predavanje će ponuditi:

- kratak osvrt na tehnologije proizvodnje aluminija
- kratak osvrt na povijest primjene aluminija u brodogradnji
- svjetski trendovi u dizajnu i proizvodnji aluminijskih brodova
- nove tehnologije proizvodnje brodova iz aluminija
- nove tehnologije zavarivanja aluminija
- ekonomska opravdanost primjene aluminija u brodogradnji
- mogućnosti brodograđevne i aluminijske industrije u Hrvatskoj za proizvodnju brodova iz aluminija

Dobrodošli u kavanu Lvxor u utorak, 15.03. u 18:00h na još jedan znanstveni kafić.
 
Znanstveni kafić o kroničnoj boli
Četvrtak, 17 Veljača 2011
Alumni udruga bivših studenata FESB-a organizira 18. znanstveni kafić u kavani Lvxor u četvrtak 17.02. u 18:00h

Zagonetka kronične boli

dr.Damir Sapunar, redoviti profesor na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Splitu

Zašto odlazimo liječniku? Zbog boli.
Patite li od kronične boli leđa, mišića, glave,...?
Uspijeva li liječnik svaki put izliječiti vašu bol?
Kad nas bol štiti, a kad nam postaje neprijatelj?
Kako se boriti protiv kronične boli i koji su novi terapijski postupci?
Bol je najčešći razlog zbog kojeg odlazimo liječniku. Nažalost, vrlo često ostajemo prikraćeni za pravu pomoć, pogotovo u slučajevima kada naša bol postaje kronična. Na predavanju ćete čuti kako nas bol štiti, ali i kako nam postaje strašan neprijatelj kada se taj naš obrambeni mehanizam okrene protiv nas samih. Vidjet ćete kako se naša osjetila pokatkad poigravaju s nama. Razgovarat ćemo i o sredstvima kojima se borimo protiv kronične boli te o istraživanjima novih terapijskih postupaka.

CV: Damir Sapunar radi kao redoviti profesor na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Splitu. Pročelnik je Katedre za histologiju i embriologiju i voditelj Laboratorija za istraživanje boli. Glavni je urednik elektronskog izdanja časopisa Croatian Medical Journal. Područje njegovog znanstvenog rada je istraživanje kronične boli.
Sudjelovao je i vodio brojne domaće i međunarodne znanstveno istraživačke projekte. Redovito objavljuje znanstvene publikacije u najboljim časopisima iz područja njegovog interesa.

Sve o kroničnoj boli i kako je liječiti saznajte u znanstvenom kafiću u organizaciji Alumni FESB-a u kavani Lvxor u četvrtak 17.02. u 18:00h.
 
Osvrt na znanstveni kafić o plazma tehnologiji
Četvrtak, 20 Siječanj 2011
Prošli utorak, u organizaciji Alumni udruge bivših studenata FESB-a, održan je 17. po redu znanstveni kafić u kavani Lvxor. Dr.sc. Zlatko Jankoski, sa Sveučilišnog studijskog centra za stručne studije, održao je predavanje na temu "Plazmom po gorivu". 

Pred prepunim Lvxorom, dr.sc.Jankoski je govorio o tome što je to plazma, kakve su prirodne i umjetno generirane plazme te koja im je sve primjena. U svakodnevnom životu susrećemo se s plazma televizorima, a ljubitelji znanstvene fantastike i serijala "Zvjezdane staze" sjetit će se takozvanog warp pogona koji je koristio plazmu. Na predavanju smo saznali da je plazma zapravo četvrto agregatno stanje i nalazi se svuda oko nas u svemiru. Pogledali smo na filmu kako izgleda generator plazme i kako ga se može koristiti za izgaranje goriva odnosno u tehnološkom procesu tretiranja otpada plazmom. Vidjeli smo kako bi izgledao proces izgaranja otpada, kolike su dobiti energije, a što su nusproizvodi i kako ih se može iskoristiti. Posjetitelji su pokazali izuzetno zanimanje za dio predavanja koji je govorio upravo o zbrinjavanju otpada. Ovo je relativno nova tehnologija, a prve tvornice koje je koriste za tretiranje otpada otvorene su u posljednjih desetak godina u Japanu, Kanadi i SAD-u. Pitanja iz publike dr.sc. Jankoskom su se odnosila na mogućnost primjene ove tehnologije kod nas, kako je kod nas reguliran ekološki bonus odnosno stimulacija korištenja ovakve tehnologije, jesu li nusproizvodi procesa radioaktivni, kakva je ekonomska računica i isplatljivost procesa. 

Znanstveni kafić je i ovog puta opravdao očekivanja i na jedan jednostavan način, jezikom razumljivim i laicima, prikazao zanimljivosti iz znanosti najširoj publici. Udruga bivših studenata FESB-a nastavlja i dalje s približavanjem znanosti svim zainteresiranima, pogotovo mladima, koji ovim putem mogu naučiti o primjeni znanstvenih otkrića u našem svakodnevnom životu te se u konačnici i sami zainteresirati za bavljenje znanošću.
 
Plazmom po gorivu u kavani Lvxor u utorak 18.01.
Srijeda, 12 Siječanj 2011

Alumni udruga bivših studenata FESB-a organizira 17. znanstveni kafić u kavani Lvxor u utorak 18.01. u 18:00h

 

Plazmom po gorivu

 

dr.sc. Zlatko Jankoski, Sveučilišni studijski centar za stručne studije

 

Čuli ste za plazma televizor, ali što je to plazma zapravo? Ovo je prilika da saznate što se krije iza te riječi.

Predavanje daje osnove o prirodnim i umjetno generiranim plazmama, te o upotrebi plazme u raznim tehnološkim procesima. Bit će predstavljen i način rada generatora plazme. Posebni naglasak je dan na tehnologiju izgaranja goriva uz pomoć plazme, odnosno, na mogućnosti tretiranja otpada plazmom. Grad razmatra razna rješenja za odlagalište na Karepovcu. Jesmo li razmotrili sva moguća rješenja? Je li plazma rješenje? Jesmo li pronašli spas, rješili se otpada, a dobili – gorivo budućnosti?

 

Odgovore na ova i druga zanimljiva pitanja o plazma tehnologiji saznajte u znanstvenom kafiću u organizaciji Alumni FESB-a u kavani Lvxor u utorak 18.01. u 18:00h.

 

 

 
Još jedan pogled na proslavu 50 godina FESB-a
Srijeda, 22 Prosinac 2010
Još jedan osvrt na proslavu 50 godina FESB-a napisao je kolega Zdravko Blagdan ovdje http://blog.blagi.net/2010/12/13/50-godina-fesb-a/. Pogledajte i fotogaleriju slika sa same proslave.
 
Osvrt na događanja za dan Udruge bivših studenata
Ponedjeljak, 29 Studeni 2010
U utorak, 23. studenog, u sklopu proslave 50. godišnjice postojanja Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje, Sveučilišta u Splitu, održan je dan Udruge bivših studenata. Program je započeo ujutro predstavljanjem karijera bivših studenata FESB-a, danas uspješnih poslovnih ljudi i visokih državnih službenika, a nastavio se reprizama dvaju, ranije održanih, znanstvenih kafića, koji su još jednom privukli veliki broj zainteresiranih slušača. Nakon pauze za ručak, uslijedila je projekcija kultne predstave "Zagrizi indeks", a potom i središnji događaj dana, tijekom kojeg se stotinjak nazočnih bivših studenata i prijatelja FESB-a imalo priliku prisjetiti različitih društveno-kulturnih zbivanja koja su obilježila povijest našeg Fakulteta. Između ostaloga, dan je pregled svih studentskih listova izdanih na FESB-u, te se razgovaralo sa njihovim urednicima, koji su izrazili nadu da će se i među današnjim generacijama studentima naći nekoliko mladih entuzijasta koji će krenuti njihovim stopama. Prikazan je film prof. Petra Grisogona, nastao 1980. godine, o preseljenju Fakulteta iz Biskupove palače u zgradu na Visokoj, a raspravljalo se i o ulozi FESB-a u društvu nekad i sad. Za dobru su se atmosferu svojim nastupima pobrinuli članovi nekadašnje klape FESB i trio Gušt. Program je kulminirao prigodnim domjenkom u auli Fakulteta, gdje je druženje, u veselom i prijateljskom raspoloženju, potrajalo sve do večernjih sati.

Ovdje možete pogledati nekoliko fotografija sa održanih događanja. Ovom se prigodom još jednom najtoplije zahvaljujemo svima koji su pomogli u organizaciji i realizaciji različitih segmenata programa za dan Udruge bivših studenata, kao i svima onima koji su svojim prisustvom toga dana uveličali svečanost proslave ovog značajnog jubileja.
 
«« Početak « Prethodna 1 2 3 4 5 6 Sljedeća » Kraj »»

Stranice 28 - 36 od 51


Izdvojeno

Znaju li vaši kolege za Udrugu? Možete li locirati kolege iz svoje generacije, gdje su, što rade?

Traži


SSLTimeout.