Može li se i nama dogoditi tsunami?
Ponedjeljak, 08 Studeni 2010

Udruga bivših studenata FESB-a u četvrtak, 11. studenog, u 18:00h, u kavani Lvxor, organizira 16. po redu znanstveni kafić pod naslovom:

 

"Može li se i nama dogoditi tsunami?"

 

Predavanje će održati Jadranka Šepić, dipl. ing. fizike (geofizike), znanstvena novakinja sa Instituta za oceanografiju i ribarstvo, dobitnica državne nagrade za znanost za mlade znanstvenike za 2009. godinu, (što je bila jedina godišnja nagrada za znanost koja je došla u Split).

 

Tiha ljetna noć u uvali na jadranskom otoku. Vela Luka na Korčuli, 1978. U kući, tik uz obalu mora, jedna obitelj mirno spava. Iznenada oca nešto budi. Otvara oči. Zapanjen je. Njegov krevet pliva! Njegova je soba poplavljena, otac iskače iz kreveta, utrčava u sobu svojih kćeri, djevojčicama se more penje do grla. Otac grabi kćeri i svi skaču kroz prozor na Rivu. Ali tu je još gore; zahvaća ih nadolazeća bujica podivljalog mora i baca na krov garaže. Prestrašeni, gledaju poplavljenu Vela Luku i nadaju se da će se more prestati dizati. Srećom, more napokon usporava, staje... A zatim se strelovito povlači natrag u korito luke, otkuda je i došlo. Ali, opet nevolje! More ne zastaje tamo gdje bi trebalo, nego se povlači i dalje. Morsko dno u luci ostaje suho. Brodovi ostaju nasukani , prevaljeni na bokove, tužni. A zatim se more ponovo vraća...

 

Što se to dogodilo u Veloj Luci? Je li to bio tsunami? Ako da, kakav? Što ga je uzrokovalo? Potres ili nešto drugo? Može li se ponovo dogoditi? Možda u nekoj drugoj mirnoj jadranskoj luci? Spavate li vi mirno dok vam more sprema iznenađenje?

 

Pridružite nam se u četvrtak, 11. studenog, u 18:00h, u kavani Lvxor, u još jednom znanstvenom kafiću i saznajte odgovore na ova i druga zanimljiva pitanja o jadranskom (meteo)tsunamiju.

 
Studentski listovi
Petak, 29 Listopad 2010
Na web stranicama Fakulteta (www.fesb.hr ), u rubrici Događanja -> Kultura možete pronaći skenirane sve brojeve studentskih listova (Na sav glas, FESB, FESB NNNI, STOP i Cyber FESB) koji su, još tamo od davne 1972., izlazili na FESB-u.

Zahvaljujemo se svima koji su pomogli oko pronalaženja starijih brojeva, a ponajviše prof. Slavku Vujeviću koji je uložio dosta vlastitog truda i vremena kako bi ih sve skenirao i na taj način omogućio svima nama da (ponovno) uživamo u njima.
 
Što naše oči ne vide, a ruke osjećaju?
Nedjelja, 17 Listopad 2010

Udruga nastavlja s organizacijom znanstvenih kafića i u ovoj sezoni. 

 

U kavani Lvxor, u četvrtak, 21. listopada u 18:00h predavanje će održati dr. sc. Lovre Krstulović-Opara, redoviti profesor na FESB-u u Splitu, ovlašteni termografista, član Hrvatske udruge za infracrvenu termografiju, te ovlašteni energetski certifikator. Tema o kojoj možete s njim razgovarati je:

 

"Što naše oči ne vide, a ruke osjećaju?" 

 

Želite znati kako radi infracrvena kamera, što je to infracrvena termografija i infracrveni spektar? Je li vaša zgrada energetski certificirana i što to znači? Dođite pogledati kako izgledate snimljeni infracrvenom kamerom, poslušajte pregled područja primjene infracrvene termografije, njenu ulogu u graditeljstvu te sve aktualnijem energetskom pregledu i certificiranju zgrada.

Dođite u četvrtak u kavanu Lvxor, poslušajte dr.Lovru Krstičevića-Oparu i potražite odgovore na ova i druga pitanja.

 
Osvrt na posjet HE Lešće
Četvrtak, 07 Listopad 2010
U subotu, 2. listopada, nekoliko članova Udruge bivših studenata, praćenih obiteljima i prijateljima, posjetilo je novootvorenu HE Lešće, smještenu na rijeci Dobri. Kao što je u više navrata dosada bilo naglašavano, HE Lešće je prva hidroelektrana sagrađena u Republici Hrvatskoj od osamostaljenja, a ujedno bi trebala biti i prva hrvatska hidroelektrana bez stalnog postava (!), kojom bi se upravljalo daljinski, iz HE Gojak. Nakon razgleda akumulacija i postrojenja HE Lešće, o dojmovima i drugim temama nastavilo se raspravljati u ugodnoj atmosferi, uz hranu i piće, u obližnjem restoranu. Zahvaljujemo se svim kolegama iz HEP-a i nasim domaćinima iz Končar KET-a, kolegama Tomi Duževiću i Dariju Runjiću, koji su nam ovom prigodom iskazali svoje gostoprimstvo i omogućili organiziranje ovog izleta.

Ovdje možete pogledati nekoliko fotografija sa održanog izleta, u nadi da će vas one potaknuti da nam se, ukoliko budete u mogućnosti, pridružite na nekom od sličnih, budućih događanja.
 
Posjet HE Ličko Lešće
Utorak, 28 Rujan 2010
Udruga bivših studenata FESB-a u subotu, 2. listopada, organizira posjet hidroelektrani Ličko Lešće, prvoj hidroelektrani sagrađenoj u Republici Hrvatskoj od osamostaljenja.
HE Lešće nalazi se na rijeci Dobri, u blizini Toplica Lešće, a dijelovi njezinih građevina i akumulacije prostiru se na području Generalskog Stola, Bosiljeva i Ogulina. U njezinu je izgradnju uloženo oko 700 miljuna kuna, a u probni je rad puštena 31. kolovoza ove godine. To bi ujedno trebala biti i prva hrvatska hidroelektrana bez stalnoga postava, kojom će se upravljati daljinski, iz HE Gojak.
Nakon obilaska postrojenja, druženje će se nastaviti za ručkom u jednom ličkom restoranu. Postoji mogućnost posjete i Kuterevu, Velebitskom utočištu za mlade medvjede: http://www.kuterevo-medvjedi.hr.

Cijena izleta iznosit će oko 120 kuna po osobi, a polazak je planiran u 7 sati ujutro, sa parkirališta ispred zgrade FESB-a.

Web-anketa za prijave nalazi se na adresi:


Anketa će biti otvorena do četvrtka, 30. rujna, u 14 sati.
 
Novo vodstvo Udruge
Petak, 11 Lipanj 2010

Na Izbornoj skupštini Udruge, jučer 10.06.2010, za novog predsjednika u sljedeće dvije godine izabran je gosp. Ivan Vrca.

Podpredsjednik udruge je dekan Tomislav Kilić.

 

Novi članovi predsjedništva su:

1. Bonači Juraj, 52

2. Domazet Željko, 49

2. Puljak Marijana, 49

4. Vrca Ivan, 42

5. Marasović Tea, 40

6. Blažević Tonći, 39

7. Macan Irena, 38

8. Garafulić Endri, 37

8. Majstrović Goran (ZG), 37

10. Vujević Slavko, 34

11. Kilić Tomislav

 

 

Nadzorni odbor Udruge:

Duplančić Igor,

Roje Vesna

Mudnić Dijana

 

Gosti skupštine su bili naši dragi kolege iz Alumni udruga Ekonomskog i Kemijsko-tehnološkog fakulteta. 

Za vrijeme glasovanja i prebrojavanja glasova, dr.sc. Tihomir Betti je održao zanimljivo predavanje otkrivši nam tajne Nanotehnologije.

50tak okupljenih bivših FESBovaca nakon skupštine se družilo uz prigodni domjenak ispred popularnog kafića Index. Slike možete vidjeti ovdje.

 

 
«« Početak « Prethodna 1 2 3 4 5 6 Sljedeća » Kraj »»

Stranice 37 - 45 od 51


Izdvojeno

Znaju li vaši kolege za Udrugu? Možete li locirati kolege iz svoje generacije, gdje su, što rade?

Traži


SSLTimeout.